Хромът допринася за поддържане на нормалния метаболизъм на макроелементите (въглехидрати, мазнини и протеини), за балансиране на телесното тегло и нивата на кръвната захар
Това действие подпомага намаляването на риска от сърдечно-съдови заболявания. Тези таблетки съдържат най-лесно усвоимата форма на микроелемента – пиколинат, осигуряваща 44 μg елементарен хром в дневна доза. Тъй като често консумираните храни като рафинирано брашно и бяла захар са с ниско съдържание на хром, много хора са изложени на риск от дефицит. Редовният му допълнителен прием понижава интензивността на синтеза на мазнини в организма, чувството на глад и желанието за сладко. Намалява стреса и има антидепресивен ефект. Повишава ефективността на инсулина, подобрява метаболизма на глюкозата и помага за поддържане на здравословни нива на кръвната захар. Ефективността на хрома за отслабване зависи пряко от храненето и физическата активност, тъй като не премахва директно мазнините от тялото.
Директни ефекти от приема на хром пиколинат върху тялото:
-
повишава чувствителността на клетъчните мембрани към инсулин;
-
помага за намаляване на глада и желанието за храна. Хромът увеличава запасите от гликоген в черния дроб, което в крайна сметка намалява постоянния импулс на глад в мозъка;
-
стимулира използването на глюкоза за производство на енергия, което е важно за поддържане на производителността по време на продължителни тренировки;
-
намалява нивото на „лошия“ холестерол;
-
намалява процеса на синтез на мастна тъкан, насърчавайки плавната естествена загуба на тегло;
-
спомага за усвояването на въглехидратите от храната;
-
има защитен ефект върху ДНК и РНК клетките, необходими за нормалната сърдечна дейност;
-
участва в синтеза на мастни киселини;
-
подпомага процеса на детоксикация на чернодробните метаболити;
-
спомага за увеличаване на издръжливостта и укрепване на костната маса, което също е важно при висока физическа активност.
Каква е ролята на хрома в борбата с инсулиновата резистентност
Хромът участва във формирането на устойчивост към повишена кръвна захар и спомага за равномерното разпределение на глюкозата през целия ден. Това помага за контролиране на глада и стабилизира енергийните нива. Дефицитът на хром и яденето на твърде много сладки храни може да причини състояние, наречено инсулинова резистентност.
Как възниква инсулиновата резистентност
-
След прием на храна, хормонът инсулин, секретиран от панкреаса, се прикрепя към клетките и им дава сигнал да абсорбират глюкозата от кръвта.
-
В резултат на заседнал начин на живот, дефицит на някои микроелементи, повишени нива на стрес и активна консумация на въглехидрати, количеството захар в кръвта постепенно се увеличава. Тялото започва да отделя повече инсулин, за да разпредели тази захар.
-
В даден момент в кръвта има твърде много инсулин, клетката губи чувствителност към него и се намалява способността ѝ за усвояване на хранителни вещества.
-
Клетката „огладнява“ и изпраща сигнал за произвеждане на повече инсулин, за да може да се нахрани. Панкреасът „изпълнява поръчката" извън нормата, в резултат на което клетката напълно спира да реагира на инсулин и започва да „гладува" още повече. Това е порочен кръг.
-
Клетъчната нечувствителност към инсулин се превръща във фактор, който може да повлияе на развитието на състояние, наречено захарен диабет тип 2.
-
Хромът възстановява чувствителността на клетката към инсулин, в резултат на което клетката може да се отвори, да приема глюкоза и да се храни нормално.
Таблетките, съдържащи хром, са подходящи за хора с високи нива на инсулин в кръвта, както и при диабет тип 2, хипертония, затлъстяване, мигрена, епилептични пристъпи и ПМС. Последните два ефекта се дължат на способността на хрома да влияе на централната нервна система.