Спирулина на прах – природен източник на сила, енергия и здраве
Спирулина са синьо-зелени микроводорасли, считани за една от най-пълноценните суперхрани на планетата. Приблизително 70% от теглото на спирулината е протеин, което е три пъти повече, отколкото в месото и рибата.
Спирулината съдържа изключително висока концентрация на зеления пигмент хлорофил – ключов фактор в процеса на фотосинтеза, чрез който цианобактериите превръщат слънчевата енергия в хранителни вещества. Структурата му е изключително близка до тази на хемоглобина, благодарение на което притежава свойството да насища кръвта с кислород.
Спирулината съдържа витамини А, В1, В2, В3, В12, C, E, K, както и минерали като мед, желязо, магнезий, калий, манган, селен, йод и други жизненоважни хранителни вещества.
Ползи от приема на Спирулина
Спирулината е мощен имуномодулатор, който стимулира производството на бели кръвни клетки и антитела, повишавайки защитните механизми на организма срещу вируси и бактерии.
Съдържанието на фикоцианин в спирулината я прави един от най-добрите естествени антиоксиданти. Той неутрализира свободните радикали, като по този начин намалява клетъчното стареене и възпалителните процеси в организма.
Благодарение на високото съдържание на желязо и витамини от група B, спирулината подобрява кислородния транспорт в кръвта, което води до повече енергия и по-бързо възстановяване след физическо натоварване.
Хлорофилът, съдържащ се в спирулината, подпомага елимирането на тежките метали и токсини от организма, като същевременно алкализира тялото.
Спирулината съдържа ензими, които подпомагат разграждането на храната и подобряват храносмилането. Това я прави отличен избор за хора, които страдат от храносмилателни проблеми като запек, подуване на корема и дисбактериоза.
Множество клинични изследвания показват, че приемът на Спирулина може да намали нивата на "лошия" LDL холестерол и триглицеридите в кръвта, като същевременно повишава стойностите на "добрия" HDL холестерол. Тя предотвратява и процесите на окисление на холестерола и отлагането му под формата на атеросклеротична плака.
Приемът на Спирулина намалява нивата на кръвната захар на гладно и гликирания хемоглобин, което я прави подходяща храна за хора с инсулинова резистентност и диабет тип 2.
Спирулината подобрява кръвообращението в мозъка и когнитивните функции, като подпомага паметта и концентрацията. Спирулината е богата и на триптофан – аминокиселина, която прекурсор при производството на серотонин. Приемът й може да допринесе за по-добро настроение и да намали проявите на депресия и тревожност.
Богатото съдържание на бета-каротин, витамин Е, витамин А и аминокиселини подпомага еластичността на кожата, предпазва я от оксидативен стрес и спомага за появата на по-здрава и блестяща коса.
Спирулината действа като пребиотик, който насърчава растежа на полезни пробиотични бактерии в червата, подобрявайки храносмилането и усвояването на хранителни вещества.
Спирулината, под формата на прах, осигурява над 100 хранителни вещества в натурална и лесно усвоима форма.
Спирулина е подходяща за прием от хора, които:
-
Спортуват, или водят активен начин на живот, и имат нужда от повече издръжливост и по-бързо възстановяване
-
Са вегетарианци и вегани – като естествен източник на пълноценни протеини и витамин B12
-
Подложени на хронична умора и стрес – за повишаване на енергията и жизнеността и подобряване на настроението
-
Страдат от нарушения в липидния профил и висока кръвна захар
-
Търсят естествени начини за детоксикация на организма.