Маслото от авокадо се извлича от месестата част на авокадото чрез студено пресоване и без допълнителна химическа филтрация. Благодарение на студеното пресоване, маслото запазва максимално полезните вещества на авокадото
То е източник на Омега-9 мастни киселини (олеинова киселина). Тези мастни киселини, както и Омега-3 и -6, принадлежат към ненаситените мастни киселини. Олеиновата киселина допринася за поддържането на нормални нива на холестерола в кръвта. Съдържанието на витамин D в него е по-високо, отколкото в маслото и кокошите яйца. Не съдържа трансмазнини. Маслото от авокадо има бактерицидни, противогъбични, антивирусни и заздравяващи рани свойства. Препоръчва се при атеросклероза, хипертония, исхемична болест на сърцето, анемия, инфаркт, гастрит, язва на стомаха и дванадесетопръстника, холелитиаза, хепатит, холецистит. Подходящо е за вътрешна и външна употреба. Местните жители на Латинска Америка смятат маслото от авокадо за отличен продукт за грижа за кожата, който може да я предпази от вредното въздействие на вятъра и слънчевите лъчи. Маслото от авокадо е чудесна подправка към салати или смути. Има подчертан аромат с ядкови нотки и приятен вкус Този органичен веган продукт не трябва да се подлага на термична обработка. Годен е за употреба приблизително 3 месеца след отваряне на бутилката.
Какви ползи ще донесе на тялото консумацията на масло от авокадо
-
Профилактика на сърдечно-съдови заболявания, понижаване на кръвното налягане и предотвратяване образуването на кръвни съсиреци. Това полезно свойство на маслото от авокадо се дължи на високото съдържание на калий и витамините Е и С;
-
Нормализиране на теглото. Наблюдавано е, че хората, които редовно ядат авокадо, са по-малко склонни към метаболитен синдром;
-
Намаляване нивата на холестерола с до 20%. Наличието на „лош" холестерол в кръвта води до заболявания на сърдечно-съдовата система, по-специално коронарна болест на сърцето;
-
Подобряване функционирането на храносмилателната система. Маслото има благоприятен ефект върху лигавицата на стомаха и червата, стимулира жлъчната секреция и подобрява състава на жлъчката. Защитава стомашно-чревния тракт от въздействието на токсини, свободни радикали и тежки метали;
-
Добавяне на стойност към други продукти. Витамините A, D, E, K, антиоксидантите и други хранителни вещества са мастноразтворими. При добавяне на масло от авокадо към зеленчуковите салати, усвояването на тези витамини от тялото се увеличава от 2 до 15 пъти;
-
Намаляване на риска от развитие на катаракта и дегенерация на макулата. Плодовете на авокадото съдържат каротеноиди, лутеин и зеаксантин. Тези вещества предотвратяват появата на зрителни заболявания в дългосрочен план;
-
Намалени нива на кръвната захар. Продуктът се характеризира с ниско съдържание на захар (1,5%). Мастните киселини помагат за понижаване на нивата на захарта и са отлични доставчици на енергия за тялото.